En Güzel Deniz Henüz Gidilmemiş Olandır
Nazım Hikmet Ran
Arkeologlar, tarihçiler, mühendisler, denizciler, tekne ustaları ve gönüllülerden oluşan 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, 2004 yılında İzmir-Urla’da kuruldu. Tarih ve deniz arkeolojisiyle ilgili araştırmalar yapıyor, ulaştığımız sonuçları yayın, belgesel, sergi, konferans ve yeniden canlandırma projeleri gibi etkinliklerle kamuoyuna sunuyoruz.
Kurulduğumuz günden bu yana bir çok kurum tarafından ödüle layık bulunduk. Bunlardan en sonuncusu 2017 yıllında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü, 2018 yılında ise 4. Uluslararası Özkan Mert ödülü oldu. Çalışmalarımız 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen eğitim kurumlarından olan Maine Maritime Academy’de tanıtıldı. 2021 Yılında kurucularımızdan Sidar Duman’ın Açık Radyo’daki “Akdeniz’de Pusulasız” programında ilgilendiğimiz alanlardan bahsediyoruz.
360Derece TAD Kimdir?
Biz 2004 Yılında ülkemizin tarihi değerlerinin itici gücüyle profesyonel hayatı bırakarak kendini müthiş işlerin içinde bulmuş bir grubuz. Ülkemizin kurulu olduğu toprakların baş döndürücü tarihini yurtdışında yaptığımız çeşitli projelerle tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun replikalar gibi dokunulabilir ögeler olmasının faydalı olduğunu tecrübe ettik. Devam ediyoruz.
Sizi Ziyaret Edebilir Miyiz?
Elbette. Urla İskele’deyiz. Aslında biz hep tersanemizdeyiz. Bize çat kapı gelip tanışmamız çok olası. Ama siz yine de gelmeden info@360derece.info’ya bir e-posta gönderin, garanti buluşalım. Adresimiz İskele Mahallesi 2129 Sokak No:5 Urla / İzmir – Türkiye
360 Derece Bir Dernek Mi?
Evet hem de 2004’ten beri. Türkiye’de alanımızda tek olmaktan gurur duyuyoruz.
Size Nasıl Destek Olabiliriz?
Projelerde yapacak çok iş var. Eğer malzeme ve marangozluk bilginiz varsa tersanemizde replikaların imalatında yer alabilirsiniz. Batı dillerini biliyor, arkeoloji temeliniz bulunuyorsa projelerin kavramsal çalışmalarını yürütebilirsiniz. Kütüphanecilik bilginiz varsa 20 yıldır oluşturduğumuz kütüphanemizin kamusallaştırılmasında destek olabilirsiniz. Tüm bunların dışında sadece maddi destek de verebilirsiniz. Bize, kendinizi tanıtan, ilgi alanlarınızı ve uzmanlıklarınızı içeren bir e-mail atın, tanışalım.
Okul Ziyaretlerini Kabul Ediyor Musunuz?
Bunu yapmayı her şeyden çok sevdiğimizi söyleyebiliriz. 2004 den bugüne kadar on binlerce öğrenciyi tersanemizde misafir etmekten müthiş bir mutluluk ve tatmin duyduğumuzu söyleyebiliriz. Ülkemizin en köklü ve büyük eğitim kurumlarının işbirliği talepleri bizi gururlandırıyor.
Deneysel Arkeoloji Kavramı Nedir?
Şöyle anlatabiliriz: antik bir şehri gezerken, piramitlere bakarken, çoğumuzun ilk aklına gelen, eskilerin bu yapıları o çağlarda nasıl inşa ettikleri değil midir? O taşlar nasıl taşınmış, tıraşlanmış veya dikilmiştir? Deneysel arkeoloji bu basit sorular ile doğar. Yapanın kim olduğu, ırkı vb. değildir merak edilen. Der ki; o dönemin aletlerini, imkanlarını ve yöntemlerini kullanarak örneğin “Hadrian duvarını tekrar inşa etmeye çalışalım ve görelim bakalım sonuç ne olacak?” İşte bir arkeolojik objenin dönemin koşullarına sadık kalarak bir replikasının yapılması ve daha da önemlisi, sadece bir müzenin camekanının arkasında sergilenmesi için değil, kullanılması, sınanması için tekrar yapılmasıdır deneysel arkeoloji.
Çevremize bu gözle bakarsak, sayısız deneysel arkeoloji konusu çıkartabiliriz. Örneğin Doğu Roma İmparatoru Theodosius, M.S 390 yılında Mısır’da bulunan bir obeliskin İstanbul’a getirilmesini istemiştir. Orijinal boyu 30 metre ve ağırlığı 200 ton olan bu dikilitaş hangi yöntemlerle taşınıp getirilmiştir? Ne tür bir gemiye nasıl yüklenmiştir? Yolda hangi limanlara uğramıştır, ne tür zorluklar yaşanmıştır?
Biz bu bilgileri deneyerek bilebileceğimizi gördük, daha da çok bilebilmek için denemeye, deneysel arkeoloji çalışmaya devam ediyoruz.