Yapay Resif Nedir?
Deniz canlılarının barınma, beslenme, üreme gibi temel davranışları gözetilerek, fiziksel, kimyasal, biyolojik etkileşimler sonucu bu canlıların deniz zeminine farklı amaç, malzeme, boyut ve tasarımlar kullanılarak yerleştirilen insan yapısı habitatlara “yapay resif” adı verilmektedir.
Mordoğan Yapay Resif ve Sualtı Arkeoparkı Projesi Nedir?
Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesiyle birlikte yaptığımız bu çalışmada, kaybolmuş ve azalmış deniz canlılarının tekrar kazanımında yapay resiflerin canlı toplama özelliğinden yararlanılıp bölgesel balıkçılığın ve amatör denizciliğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yapay resifle başlayan proje, daha sonra bölgenin gerek bilimsel gerekse sportif anlamda bir sualtı merkezi haline getirilmesini amaçlamıştır. MÖ. 600’e ait bir ticaret ve savaş teknesi imal edilmiş ve resif olmak üzere batırılmıştır. Etrafına döneme ait imitasyon amforalar yerleştirilmiştir.
Bunu takiben Hava Kuvvetlerinin hibe ettiği, II. Dünya Savaşı’nda nakliye uçağı olarak kullanılan C-47 model bir uçak da aynı alana batırılmıştır. Kurulan bu sualtı arkeoparkıyla, bilimsel çalışmalar yapılan ve dalış turizmine destek veren bir alan yaratılmış, bölge adına kültürel ve ekonomik destek sağlanmıştır.